Weird Al Yankovic krijgt een biopic! Nee, geen dickpic, een biopic, ofwel een filmbiografie. Zover bekend heeft hij in tegenstelling tot blijkbaar alle bekende mannen op de planeet nooit een ongevraagde foto van zijn snikkel verstuurd. Hij hield het gelukkig bij deze biopic en misschien wil ik die wél zien.

Voor wiens geheugen even opgefrist moet worden: Weird Al Yankovic is die witte Amerikaan met zwarte krulletjes, een bril en een Hawaiishirt die zijn carrière als parodiekoning in de jaren tachtig begon met bewerkingen van Michael Jacksons nummers Bad (als Fat) en Beat It (als Eat it). En nu wordt er een film over zijn leven gemaakt waarin hij gespeeld zal worden door Harry Potter himself: Daniel Radcliffe. Weird Al Yankovic merkte hier zelf over op: “I am absolutely thrilled that Daniel Radcliffe will be portraying me in the film. I have no doubt whatsoever that this is the role future generations will remember him for”. Hilarisch.

Eerbetoon

Naar aanleiding van dit nieuws ben ik even in het oeuvre van Weird Al gedoken. Puur voor mijn plezier en (hopelijk) dat van jullie. Zijn wat flauwe bewerkingen van de genoemde nummers van The King of Pop ken ik uit mijn jeugd, al vind ik uit die tijd zijn versie van Madonna’s Like a Virgin als Like a Surgeon een stuk grappiger. Sinds zijn eerste successen in de jaren tachtig is Weird Al Yankovic volgens mij alleen maar beter geworden.

Zo moet ik nog steeds lachen om zijn parodie op Smells Like Teen Spirit van Nirvana: Smells like Nirvana. De grap is hier dat niemand verstaat waar Kurt Cobain over zingt. Dit nummer laat bovendien goed zien hoeveel werk Weird Al Yankovic in zijn producties stopt. Hij heeft voor de videoclip min of meer dezelfde mensen weten te rekruteren die ook in de originele videoclip van Nirvana zaten. Naar het schijnt inclusief drummer Dave Grohl.

De meeste muzikanten beschouwen het als een eer als Weird Al Yankovic een parodie wil maken van hun muziek. Het feit dat Weird Al Yankovic de gewoonte heeft altijd toestemming te vragen (al heeft hij die juridisch gezien niet nodig) aan artiesten zal hun goodwill alleen maar vergroot hebben. Zelfs Coolio die in eerste instantie niet blij was met Amish Paradise als parodie op zijn Gangsta’s Paradise draaide later bij.

Stijlen

Verder heb ik dankzij mijn wetenschappelijk op het internet uitgevoerde onderzoek naar Weird Al Yankovic geleerd dat hij veelzijdiger is dan ik dacht. Hij heeft meer dan 1 instrument in zijn gereedschapskist. Zo voert hij de nummers die hij parodieert muzikaal gezien bijna letterlijk opnieuw uit, terwijl hij alleen een knotsgekke tekst en gekke geluiden toevoegt. Daarnaast maakt hij soms pastiches van muziekstijlen. Dat zijn originele nummers geïnspireerd door bepaalde stijlen of bands. Een goed voorbeeld hiervan is zijn nummer First World Problems waarin hij via de muzikale geest van The Pixies de verwende westerse mens een spiegel voorhoudt. Nog steeds actueel.

En dan is Weird Al Yankovic ook nog eens een begenadigd accordeonist met een liefde voor polkamuziek. Dat heeft hij aan zijn ouders te danken die er, toen hij als jochie voor de keus stond om gitaarles of accordeonles te krijgen, op aandrongen om de accordeon te kiezen. Reden: ze vonden het een leuk idee dat er naast de befaamde polka-accordeonist Frankie Yankovic (geen familie) nog een accordeon spelende Yankovic zou zijn. Zijn voorliefde voor polkamuziek zet Weird Al regelmatig om in briljante polkamedleys van popnummers. Bijvoorbeeld Now That’s What I call Polka!

Drie tips

Tot slot drie tips voor de lezer om sowieso nog eens te beluisteren/ bekijken:
First World Problems
Like a Surgeon
Word Crimes

De videoclip van Word Crimes eindigt in beeld met de tekst ‘Weird Al Yankovic has a big…dictionary’. Ik word hier in ieder geval vrolijk van, jullie hopelijk ook!


2 reacties

Wim Helwig · 2 mei 2022 op 12:54

Leuk artikel Tim!

En het boekje van je eerste bloemlezing hebben Gerrie en ik met veel plezier gelezen!
Complimenti!!

    admin · 2 mei 2022 op 20:48

    Bedankt Wim!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.