Carlijn (1989)

carlijnbrouwer

Carlijn is een reislustig type. Niet in de zin van verre wereldreizen en maandelijkse stedentrips, maar ze is wel altijd in beweging: fysiek of mentaal. Al wandelend verkent ze urenlang ons eigen land, al lezend verslindt ze romans in vele talen.

Ze studeerde klassieke talen en Franse letterkunde in Nijmegen, waar ze afstudeerde met de Master Literair Bedrijf. Een veeltalige boekenwurm dus. Of een rupsje nooitgenoeg. Ze vrat zich een weg door de literaire wereld, werkte jarenlang in boekwinkels en voor uitgeverijen en heeft momenteel een carrière als freelance redacteur en literair vertaler in haar eigen bedrijf Comme il faut.

Van echt reizen houdt ze ook. En dan pakt ze het meteen groots aan. Tijdens haar studie woonde ze een half jaar in Bordeaux. Ze reisde in haar eentje naar de Verenigde Staten voor een rondreis, en na de coronapandemie vertrok ze voor drie maanden naar Italië. Lezen, schrijven en vertalen kun je immers overal. Uit Italië nam ze een koffer vol dolce vita mee naar Arnhem.

In haar vrije tijd zet Carlijn graag een plaat op van een muzikant uit een vervlogen tijdperk. David Bowie of The Beatles bijvoorbeeld. Wist je dat ze een biografie over John Lennon vertaalde? Op schrijfgebied vormen de essays van Joan Didion een groot voorbeeld.

Verwacht van Carlijns columns dus literatuurwaardige zinnen, af en toe een woordje Frans, Italiaans of Latijn, observaties vanuit een belezen hoofd en avonturen vanuit een levenslustig persoon.