Terwijl ik op de crossfittrainer in de fitnessruimte beweeg zonder vooruit te komen, kijk ik naar buiten door grote ramen. Buiten staat een jonge blonde vrouw zich uit te sloven. Ze tilt herhaaldelijk een zware bal boven haar hoofd die ze vervolgens op de grond smakt alsof het cement het hoofd is van haar ex-vriend die haar bedroog met haar beste vriendin. Ik stel me voor dat ze, terwijl ze de bal heft en in het denkbeeldige gezicht van haar voormalige vriend staart, in gedachten roept “Dood moet je! Doood! Dood nu!”, net als José die ruzie maakt met haar man Oboema, een typetje van Michiel Romeyn.

Sporten is goed voor je. Zowel voor het lichaam als voor de geest. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Ik bedoel: beelden van hoofden die als pompoenen op het asfalt uit elkaar spatten ben je toch liever kwijt dan rijk? Dus beul je jezelf af in het sportcentrum om de frustraties die het leven met zich meebrengt uit te drijven. Of om, zoals in mijn geval, gewoon even afleiding te zoeken. Die afleiding vul ik blijkbaar in door te fantaseren over wat iemand bezielt om zo fanatiek met een fitnessbal in de weer te zijn.

Het is vrijdagochtend in het sportcentrum en ik gebruik dit moment om te ontspannen door me in te spannen. En fit te worden. Het weekend dat eraan komt, en dat nu je dit leest achter ons ligt, zal in het teken staan van twee grote optredens met Nijmeegs popkoor Popolo. We treden op in Cultuurhuis De Lindenberg en zingen achttien nummers uit het hoofd. Hoewel het mijn vijfde of zesde grote concert met het koor is, voel ik nu het bijna zover is een gezonde spanning. Beide uitvoeringen, op zaterdagavond en zondagmiddag, zijn uitverkocht. Heel mooi natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat ik het publiek niet wil teleurstellen. Vanavond testen we op de concertlocatie de techniek, het licht en het geluid. Bovendien is het de generale repetitie. Tijd om de puntjes op de i te zetten.

Ik heb er alle vertrouwen in omdat we als een hecht team de afgelopen twee jaar naar deze optredens hebben toegewerkt en ook een steengoede dirigent én pianist hebben. Het zal ons eerste grote concert zijn sinds corona alle zaaldeuren dichtdeed. Daardoor voelt het als een overwinning op het virus. Het koor dat al vijftien jaar een belangrijk deel van mijn leven vormt, staat er toch maar weer! Zingen is net als sporten goed voor de gezondheid. Het geeft me nog steeds energie en ik voel me er fit door. Op naar het volgende concert.


2 reacties

Anna Brouwer · 9 oktober 2023 op 07:33

Super goed geschreven weer 👌🍀
Groetjes, Anna Brouwer

Anna Brouwer · 9 oktober 2023 op 07:34

Weer met plezier gelezen 😊🍀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.