Het was me het jaartje wel. Kommer en kwel. En zo zou ik nog wel even door kunnen rijmen, maar aangezien ik dat de vorige keer al heb gedaan en zelfs Sinterklaas al aan corona overleden is, laat ik het hierbij. Tussen alle ellende door wil ik graag in een lijstje samenvatten waar ik in dit gekke jaar dankbaar voor was. Elf dingen in willekeurige volgorde.

 1. Mijn koelkast met ruim vriesvak. Sinds ik in 2019 verhuisde heb ik veel meer ruimte voor voorraad. Dat komt tijdens een lockdown goed van pas. Het betekent namelijk dat ik meer boodschappen tegelijk kwijt kan. En dat betekent dat ik de supermarkt maar af en toe hoef te bezoeken. Minder coronamomenten dus.
 2. De boeken die ik gelezen heb op mijn balkon. Ik heb in jaren niet zo veel gelezen als dit jaar. Nog even doorpakken in de kerstvakantie, en het magische aantal van vijftig boeken is in zicht. Het meest inspirerende boekje dat ik in 2020 las, is van Neil Gaiman: Art Matters. Een pleidooi voor kunst, schoonheid en menselijkheid.
 3. Een filmmarathon met vrienden. Tot een van mijn vrienden zich een aantal jaren geleden begon voort te planten, hadden we in mijn studievriendengroep een traditie om 1 keer in het jaar, of anders ongeveer om het jaar, een thematische filmmarathon te doen. Meestal ging dat om onze favoriete films van een bepaald decennium. Zo hebben we alles gehad van de jaren zestig tot en met de zeroes. Het was dus hoog tijd voor het beste van het afgelopen decennium. Tot mijn grote vreugde zijn we er tussen twee coronagolven door in geslaagd om die filmmarathon bij mij te doen. Met onder andere mijn favoriete film van de afgelopen tien jaar: The Grand Budapest Hotel: een film als een levend schilderij.
 4. Series op streamingdiensten. Een van de meest verrassende series die ik dit jaar ontdekte, was The Boys. Deze serie zet het superheldengenre op zijn kop door er moreel verwerpelijke sujetten van te maken en ze bovendien deel uit te laten maken van onze met sociale media en popcultuur doordrenkte moderne wereld. Het is echter meer dan een trucje: de karakters komen tot leven in de handen van goede acteurs en schrijvers, er vloeit bloed en de superman van deze alternatieve wereld heeft een enge fetisj voor moedermelk.
 5. De wandelpaden in en rond mijn woonplaats Nijmegen. Een goed sportief alternatief op het moment dat het sportcentrum dicht is. En een manier om je eigen omgeving te leren kennen.
 6. De vrienden met wie ik die wandelingen maak en met wie ik (pre-lockdown) ook met enige regelmaat een van de haast onuitputtelijke uitbreidingen van Catan heb gespeeld.
 7. Mijn vaste baan. Al word ik soms geestelijk moe van het onophoudelijke thuiswerken en mis ik het persoonlijke contact met collega’s. Ik ben er dankbaar voor dat ik ze mis.
 8. Gezondheid. Tot nu toe zijn de meeste mensen in mijn omgeving en ikzelf gezond gebleven. Houden zo.
 9. Muziek. Hoewel ik de mogelijkheid om live naar een bandje te gaan mis en ik er van baal dat ik voornamelijk online met mijn popkoor gezongen heb, ben ik dankbaar voor alle muziek waar ik naar geluisterd heb dit jaar. Zoals deze prachtige liveversie van het nummer Dark Horse van Lera Lynn.
 10. Het bezoek van mijn vader op mijn verjaardag in de zomer. Behalve zijn hartelijke persoon bracht hij ook inspirerende kunstwerken voor aan mijn muren mee.
 11. De columns die ik voor schuinschrijvers geschreven heb. De column die me het meest verraste terwijl ik hem schreef, was dit jaar Flash Fiction in de buurtapp. De inhoud kwam grotendeels midden in de nacht tot me, zodat ik mijn bed uit moest om de waanzin op te schrijven en die zo te bezweren. Een van mijn favoriete columns die Linda dit jaar schreef is Ik twijfel, dus ik besta. Heel herkenbaar, omdat ik zelf ook aan alles twijfel. Bijna dan. Ik weet zeker dat we volgend jaar ook weer inspiratie voor columns vinden. Tot dan en we wensen jullie allen een gelukkig nieuwjaar!

1 reactie

Remco Wachelder · 28 december 2020 op 08:20

Jullie ook een gezond en inspirerend 2021, Tim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.