Er staat een sportief meisje in de snackbar. Dat wil zeggen: ze heeft een trainingspak aan. Ze kijkt vertwijfeld om zich heen en vraagt dan aan de man achter de balie: “Hebben jullie ook iets gezonds?” De licht getinte frietboer trekt geamuseerd zijn zwarte wenkbrauwen op. “Uh, we hebben een broodje gezond,” probeert hij. “Daar zit tenminste nog ‘gezond’ in.”

Ze trekt haar neus een beetje op en zoekt enigszins wanhopig in de vitrine. “In die salade zit natuurlijk veel mayonaise”, wijst ze naar het slaatje in de bak. De snackbarman haalt zijn schouders op: “Inderdaad, daar zit mayonaise in.” Ze beseft dat het er niet beter op wordt en plaatst haar bestelling: “Drie friet met, een patatje superoorlog, twee frikandellen speciaal, twee kroketten en die salade.”

Het is duidelijk dat dit meisje niet voor zichzelf naar een snackbar zou gaan. Mogelijk omdat ze vindt dat ze af moet vallen, of omdat ze sowieso gezond eet. In ieder geval vind ik haar niet dik, dus daar hoeft ze het niet voor te laten. Ze is wel sociaal, want ze is duidelijk voor vrienden of medesporters friet gaan halen. Bovendien denk ik dat ze in de buurt woont, omdat ze past bij het beeld dat ik van de buurtbewoners heb, sinds ik er een paar maanden geleden naartoe ben verhuisd. De meeste mensen hier zijn sociaal betrokken.

De snackbar bevindt zich op een strategisch kruispunt in de buurt. Schuin ertegenover bevindt zich een ouderwetse afhaalchinees, recht er tegenover knipoogt het uithangbord van een barbershop en daarnaast is de lokale bakker. Ik vind het leuk dat zulke buurtwinkels nog bestaan. De medewerkers herkennen je op een gegeven moment. Dat kan je van de zelfscanservice bij de Albert Heijn niet verwachten.

De snackbar, chinees en bakker heb ik inmiddels een aantal keer bezocht. Naar de barbershop durf ik echter niet zo goed. Voor ik het weet heb ik een kapsel zoals de hoofdpersonen van Peaky Blinders. Hip en opgeschoren. Brrr, koud. Niet echt iets voor de winter. Bovendien ben ik niet echt een petten-of-hoedenman. Dan heb ik liever een frietje met joppiesaus, met een dikke rookworst en mosterd. En af en toe een broodje gezond.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.