Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik begin vast met aftellen. Normaalgesproken beginnen we daar op 31 december rond 23:59 uur mee, dit jaar mag het van mij allemaal wat sneller gaan. Op deze website kun je zien hoeveel dagen, uren, minuten en seconden het nog duurt voor het 1 januari 2021 is, mocht je daar ook behoefte aan hebben.

Niet dat er op 1 januari 2021 meteen iets zal veranderen natuurlijk. De grootste pretbederver van 2020, covid-19, zal nog steeds in grote delen van de wereld rondwaren, slachtoffers maken en mensen in quarantaine houden. En van racisme, seksisme, klimaatvervuiling, populisme, fake news en conservatisme zijn we ook nog lang niet af. Maar een nieuw jaar geeft altijd wel weer hoop op een nieuw begin. Betere tijden. Erger dan 2020 wordt het vast niet. Toch…?

Zo’n zelfde gevoel heb ik over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Joe Biden heeft Donald Trump op het nippertje verslagen. Ha-le-lu-ja, we zijn eindelijk verlost van baron Pompoen! Er zal niet direct systematisch iets veranderen, maar erger dan Trump wordt het vast niet. Biden biedt hoop op betere tijden voor Amerika én de rest van de wereld die direct of indirect te maken krijgt met het beleid van het machtige land.

De grootste winnaar van de Amerikaanse verkiezingen is de feitelijke waarheid. Ik zal niet beweren dat Biden nooit liegt, maar zo’n grote schijt aan de waarheid als Donald Trump heeft hij niet. Grote kans dat onder Biden de klimaatverandering weer meer aandacht krijgt; een onderwerp dat Trump heeft verwaarloosd omdat hij ontkende dat het überhaupt bestaat. Ook de coronapandemie kan eindelijk goed aangepakt worden als de feiten niet ontkend worden.

Ook migranten, Amerikanen van kleur, de LHBTIQ+ gemeenschap en vrouwen zullen erop vooruit gaan als Trump verdwenen is en Biden zijn plek inneemt. De eerste vrouw én vrouw van kleur als vicepresident, Kamala Harris, geeft ook daar hoop voor, hoewel ook zij niet altijd solidair is geweest met andere minderheden. En dan is er natuurlijk nog de helft van de Amerikanen die alsnog op Trump stemden. Zij zullen het Trumpisme hardnekkig in stand houden in het dagelijks leven. We zullen zien hoe sterk de democratie nog is, na de grote deuk die Trump erin sloeg door steevast de media en wetenschap in twijfel te trekken.

Kortom: november 2020 biedt een klein lichtpuntje aan het eind van de stinkende, donkere tunnel die de rest van 2020 was. En hoewel alle nadelen ook wel weer voordelen hebben, je altijd lessen kunt leren van nare ervaringen en onze zielen en chakra’s voldoende uitdagingen hebben beleefd om in het volgende leven next level te gaan, zijn we wel toe aan wat licht.

Snakkend naar dat volgende jaar waarin niet alles beter, maar sommige elementen in ieder geval minder erg zullen zijn, kocht ik alvast een nieuwe planner. 2021 krijgt niet zomaar een agenda, zoals voorgaande jaren. Die koos ik altijd al met zorg en plezier uit: een mooie kaft, fijne indeling, een goed gevoel: een mooi papieren boekje voor al mijn plannen. Die van dit jaar staat vol doorgestreepte afspraken en evenementen. 2021 krijgt een heuse planner, van Structuurjunkie. Er zit een gratis cursus plannen bij en ik kocht ook het boek “Grip” van Rick Pastoor om efficiënter te gaan werken.

Het mooiste persoonlijke resultaat van 2020 dat ik toch ook wil benoemen is het afronden van het Textpert Traject: een korte opleiding voor ondernemende schrijvers zoals ik. Hierdoor weet ik nu beter wat ik – met de juiste planning en structuur in mijn leven – wil en kan bereiken als tekstschrijver. Het werd tijd, na 4 jaar ondernemen zonder richting. Ik heb een heus stappenplan en een missie: organisaties in de culturele en sociaal-maatschappelijke sector, die strijden voor gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit ondersteunen als schrijver en webredacteur. Want we zijn er nog niet, maar vanaf nu kan het alleen maar beter worden!0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.