Er is een land hier ver van vandaan, aan de andere kant van de oceaan. Het heet de Verenigde Staten van Fantasia. Als we door onze toverspiegels kijken, zien we het liggen, omringd door mist. Als in een droom. De mist wordt bij nader inzien veroorzaakt door de zwarte rook van zware machines. De bewoners zijn namelijk een industrieel volkje. Op dit moment zijn ze in rep en roer, omdat er morgen verkiezingen zijn. Ze gaan stemmen om te bepalen welke voorzitter voortaan de kar mag trekken. Maak kennis met de kandidaten.

Baron Pompoen

Allereerst de zittende voorzitter die voor een tweede termijn gaat: baron Pompoen. Na een succesvolle carrière als schreeuwende vogelverschrikker besloot hij om met behulp van het goud dat hij van zijn vader had geërfd de maatschappelijke ladder nog verder te beklimmen. Hij wist tot ieders verassing de vorige verkiezingen te winnen met als slogan: “Maak Fantasia weer fantastisch”. Dat deed hij voornamelijk door te waarschuwen voor de figuren die vanuit het sprookjesbos zouden proberen de Verenigde Staten van Fantasia binnen te dringen. Volgens hem om te stelen, moorden en verkrachten (in die volgorde) én tegelijkertijd de banen van de hardwerkende inwoners in te pikken. Vooral kabouters, zwart als roet vanwege hun werkzaamheden in de mijnen, werden verdacht gemaakt. Hun kinderen werden daarom, zodra Pompoen aan de macht was, bij binnenkomst in de Verenigde Staten van Fantasia gescheiden van hun ouders en geconcentreerd in kaboutertjeskampen.

Zijn slogan voor 2020 is: “Hou Fantasia fantastisch”. Net als in 2016 wordt baron Pompoen bijgestaan door de biddende sneeuwuil, Centje genaamd. Terwijl Centje op basis van zijn grote geloof in een vastgespijkerde god veel afstand van de vrouwtjes houdt, heeft Pompoen de neiging om ze in het kruis te graaien. Centje houdt trouwens ook afstand van Pompoen, want hij is bang voor vogelverschrikkers met een pompoenhoofd.

Centje heeft, in opdracht van Pompoen, in aanloop naar de verkiezingen flink jacht gemaakt op de nationale postduiven, omdat die niet betrouwbaar zouden zijn. Met als gevolg dat de meeste kiezers zelf naar de stembussen moeten lopen en nauwelijks via het luchtruim kunnen stemmen. Verder benadrukt baron Pompoen dat het volk vooral niet moet geloven wat er in de Fabeltjeskrant van het land staat. “Fake Fabels” zijn dat, aldus Pompoen. Dat geldt volgens hem ook voor de berichtgeving over de bestrijding van de feeënpest die toch meer sprookjesfiguren wist te besmetten en doden dan ooit voor mogelijk was gehouden. Baron Pompoen houdt vol dat hij de pest beter heeft bestreden dan wie dan ook in de geschiedenis van de wereld. En nadat hijzelf een besmetting overleefde, pochte hij extra hard dat het allemaal niets voorstelt.

Graaf Graftak

De tweede kandidaat is een politicus met veel ervaring: graaf Graftak. Hij diende als rechterhand van de voorganger van Pompoen, Barend de Beer. Graftak is nog ouder dan baron Pompoen al is en vergeet daardoor af en toe wat hij eigenlijk aan het zeggen was. Bovendien vergat hij vroeger net als baron Pompoen soms om gepaste afstand te houden van vrouwen. Gelukkig is dat verleden tijd. Hij is omstreden omdat hij zijn zoon Jager Graftak in het ver weg gelegen Kruimeltjesland aan zakelijke voordelen hielp. Voorzitter Pompoen gebruikte die situatie vervolgens door de koning van dat land, de Grote Kruimel, onder druk te zetten. Op die manier bracht hij belastende informatie over zijn tegenstander in de verkiezingen naar buiten. Dat hij zijn eigen kinderen nog veel meer onverdiende voordelen bezorgt dan graaf Graaftak deert hem daarbij niet.

De linkerhand van graaf Graftak is Komma de Raaf. Zij zal proberen hem op het rechte pad te houden en fluistert hem in op welke punten en komma’s hij moet letten. En mocht hij als voorzitter voortijdig overlijden dan pikt ze zijn botten schoon en volgt hem op. Graaf Graftak wisselt zijn verkiezingsslogans zo vaak dat deze betekenisloos worden. Het komt erop neer dat hij zichzelf profileert als ‘in ieder geval niet baron Pompoen’. Dat is een mooi streven, want baron Pompoen heeft al aangegeven dat hij een nederlaag niet zal accepteren. Hij wil voorzitter voor het leven worden. Op zich is dat al genoeg reden om iedereen die hem kan verslaan te steunen. Zelfs als deze figuur graaf Graftak heet. En het is aan te raden om ook na de verkiezingen waakzaam te blijven, zodat de droom van Fantasia niet verandert in een nachtmerrie.


2 reacties

Remco Wachelder · 2 november 2020 op 13:45

Geweldig verwoord, Tim! Veel al gelezen, maar dit is jouw meest briljante tot nog toe.

    admin · 2 november 2020 op 17:04

    Hoi Remco,

    Dank je wel. En graag gedaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.