We zijn aangekomen bij mijn laatste column van het jaar, en hij moet eerlijk gezegd uit mijn tenen komen. Ik zal niet de enige zijn die ontzettend klaar is met dit jaar! Je kunt op dit moment terugblikken naar alles wat niet door kon gaan door corona, of alle inzichten die de pandemie je heeft opgeleverd. Ik kies ervoor om een lijstje te maken met 10 van mijn eerste keren uit 2020. Ondanks, of misschien wel dankzij alle coronamaatregelen heb ik het afgelopen jaar namelijk toch veel nieuwe dingen meegemaakt en gedaan. Hier zijn ze, in willekeurige volgorde.

1. Een avocadopit laten ontkiemen

Ja, je moet wat als je meer dan ooit thuis zit. Inmiddels staan er twee mini-avocadoboompjes in de vensterbank en vraag ik me af wat ik ermee aan moet. Het zijn eigenlijk maar rare plantjes. Maar het was een leuke ervaring om vanuit een pit een boompje te zien groeien!

2. Meedoen aan een demonstratie

Ik schaam me een beetje dat er blijkbaar een moord en een wereldwijde Black Lives Matter-opstand voor nodig was om in te zien hoe institutioneel racisme werkt. Dat racisme zo doordrongen is in de wereld, onze maatschappij en cultuur. En bovenal, dat ik als wit persoon nodig ben om hier iets aan te doen. Maar dit jaar was het dan zover en stond ik samen met vele anderen te protesteren tegen racisme. De sfeer en omvang was indrukwekkend, in het Goffertpark in Nijmegen. Netjes op 1,5 meter afstand, met mondkapjes en protestborden en inspirerende sprekers. Het was het startpunt voor mij om meer te leren over dit onderwerp en te onderzoeken hoe ik hier in het dagelijks leven ook aandacht aan kan geven.

3. Een push-up challenge

Ik ben verre van een fitgirl, maar zoals ik al aangaf is er dit jaar bij mij een vuurtje aangewakkerd tegen ongelijkheid en onrecht. Vandaar dat ik meedeed met de Women’s Rights Challenge van ActionAid Nederland. Ik leerde namelijk dat wereldwijd 35% van de vrouwen te maken krijgt met geweld. En elke 10 dagen sterft er in Nederland een vrouw aan huiselijk geweld. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met fysiek of seksueel geweld. Om geld in te zamelen voor projecten die vrouwen wereldwijd helpen deed ik mee met de challenge en kreeg ik het voor elkaar om 35 push-ups te doen op de Dag tegen Geweld Tegen Vrouwen. Ik zamelde met mijn team €521 op.

4. Dansen voor mijn webcam

In het voorjaar deed ik een cursus Burlesque Klassiek dansen en er kwam een moment dat die lessen niet meer live gegeven mochten worden. We gingen toen verder op Zoom en dansten in onze woonkamer, voor de webcam. Afgelopen weekend vierden we nog een feestje vol burlesque, buikdans en tribal fusion waarmee we de langste nacht van het jaar vierden. Hoewel er niets boven live aanwezigheid van je dans-zusters gaat was het fijn om toch de verbinding te kunnen ervaren via de online meeting.

5. Een liedje schrijven

Tijdens de cursus Cabaret/Kleinkunst deel 1 aan de Theaterschool Utrecht schreef ik voor het eerst een eigen kleinkunstliedje. Ook dit verliep voor een deel via Zoom, maar ook live hebben we nog veel leuke lessen gehad in het schrijven en spelen van stand-up en cabaret. Inmiddels is deel 2 van de cursus ook zo goed als afgelopen. Daar rolde nog een liedje uit en nog een aantal stand-up teksten. Het presentatiemoment in januari valt helaas in het water, maar we hopen op een mooie afsluiting “als het weer kan”, begin volgend jaar.

6. Mijn bedrijf behandelen als een bedrijf

Na vier jaar ondernemen besefte ik dankzij het Textpert Traject ineens dat ik niet alleen freelance schrijver ben, maar ook een bedrijf heb. En in een bedrijf moet je investeren, net als in jezelf. Als zzp’er gaat persoonlijke ontwikkeling en zakelijke ontwikkeling hand in hand, dat is het leuke én uitdagende ervan. Dit jaar koos ik ervoor om in mezelf en mijn bedrijf te investeren.

7. Actief worden binnen een politieke partij

Eind 2019 werd ik lid van BIJ1, een partij die momenteel in Amsterdam in de gemeenteraad zit en in maart 2021 aan de Tweede Kamerverkiezingen mee zal doen. Begin dit jaar was ik bij de live aftrap van de campagne en vanaf dat moment wist ik: hier wil ik deel van uitmaken. In de zomer hielp ik mee met de redactie van het partijprogramma en inmiddels ben ik ook actief bij de afdeling Arnhem-Nijmegen en de online redactie van de landelijke partij.

8. Tekeningen delen op social media

Creativiteit stroomt soms op manieren die je niet verwacht. Zo heeft deze schrijfster af en toe de behoefte iets te tekenen. Ik kreeg het idee om een wekelijkse krabbel (een cartoon-achtig tekeningetje) te delen op Facebook en Instagram, als stok achter de deur om dit vaker te doen, maar dat bleek te hoog gegrepen. Het bleef bij drie krabbels dit jaar, maar ik vind het leuk om te doen, dus ik zal af en toe nog wel eens wat delen als ik inspiratie heb.

9. Lid worden van Amnesty International en meedoen aan Write for Rights

Nog zoiets waar ik blijkbaar dit jaar pas aan toe was: ik werd lid van Amnesty International (dat kan dus blijkbaar al vanaf €10 per jaar). Amnesty zorgt ervoor dat mensenrechtenschendingen aan het licht komen en doet er ook wat aan. Zo deed ik dus dit jaar ook voor het eerst mee aan Write For Rights en schreef ik brieven aan machthebbers om te vragen om vrijlating of eerlijke(re) processen tegen mensen die vaak alleen maar strijden voor meer gelijkwaardigheid.

10. Haar knippen

Na het kijken van ongeveer een miljoen haarknipvideo’s op youtube durfde ik het wel aan. Met een tondeuse en een schaar van Pets Place (die eigenlijk voor Bella bedoeld was) werkte ik mijn kapsel bij. Ik kreeg de smaak te pakken en verzorgde ook een frisse look voor mijn partner. Ik vond het zo leuk dat ik voorlopig niet van plan ben om nog naar een kapper te gaan. En stiekem droom ik van het lef om op een dag de tondeuse over mijn hele hoofd te halen. Wie weet wordt dat een nieuwe eerste keer voor 2021…

Ik wens jullie allemaal een fijne december en een 2021 vol inspirerende eerste keren! Tim deelt volgende week nog een ander soort lijstje om het jaar mee af te sluiten.


2 reacties

Hennie Verkerke · 21 december 2020 op 09:45

Geweldig, Linda! Aantrekkelijk geschreven. Zoveel nieuwe ervaringen, alsof je open gebloeid bent.

    Linda Schlief · 21 december 2020 op 10:54

    Dankjewel Hennie! Het blijft leuk om aan het eind van het jaar terug te blikken. Ik deed meer nieuwe dingen dan ik dacht! Het voelt inderdaad als een flinke persoonlijke ontwikkeling. Bijzonder, in deze rare tijd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.