Afgelopen week kwam de lange ambtstermijn van bondskanselier Angela Merkel officieel tot een einde. Voordat het zover was nam ze afscheid tijdens een traditionele Taptoe. Als haar afscheidslied koos ze het nummer Du hast den Farbfilm vergessen van Nina Hagen. Zowel deze keuze als het nummer bewijzen volgens mij dat Duitsers wel degelijk humor hebben. Dat een zo kleurrijk figuur als Nina Hagen zich beklaagde over haar lot in zwartwit vind ik grappig. En dat Angela Merkel fan blijkt te zijn van deze Duitse punkrocklegende vind ik ook geweldig.

Ik ken Nina Hagen vooral van haar hit Unbeschreiblich Weiblich en haar relatie met Rock ’n’ Roll Junkie Herman Brood. Knotsgek wijf, maar wel leuk. Ik denk dat zij met haar persoonlijkheid en muziek ook perfect past bij de recente trend om alle coronafrustraties van je af te schreeuwen richting zee. Ik kan me voorstellen dat Angela Merkel daar ook wel behoefte aan heeft na al die jaren van beheerste Duitse degelijkheid.

Misschien schildert ze net als Nina wat woeste oorlogskleuren op haar gezicht, trekt ze een maillot aan en steekt ze haar wilde haren op. Dan gaat ze op het puntje van de pier in Scheveningen staan, beeldt zich samen met een groepje gelijkgestemden alle frustraties die ze in zich heeft in – die hoeven natuurlijk helemaal niet corona-gerelateerd te zijn, maar het mag wel – en schreeuwt naar de zee.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Wir schaffen das niet meer!!
Oeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh! Wie houdt Poetin in toom?!
Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Wie kan ik zien bij de kerstboom?!
Ooooooooooooooooooooooooooooo! Omikron!
Noooooooooooooooooooooooooooon! Nooit meer knuffelen met Macron!

Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Snottebellenbeleid!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Wanneer krijg ik een booster?!
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh! Wat als mijn favoriete restaurant niet open mag met kerst! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Te weinig coronasteun!
Oeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Mijn energierekening gaat door het dak!
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Geen Andries Knevel meer op tv! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Geen Andries Knevel meer op tv!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Rudi Carrel is al jaren dood! Net als Herman Brood! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! De kleurenfilm is op!

Dan maar zonder kleuren. Het lijkt me mooi als Anton Corbijn een foto maakt van Angela Merkel op de pier van Scheveningen. Met haar mond open middenin-schreeuw en haar haar wapperend in de wind. Die foto drukt hij vervolgens af in stijlvol glanzend zwartwit. Leuk voor op de kerstkaart.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.