Pollens wat een pollen! Hatsjie! Sterkte aan alle mensen met hooikoorts of allergie. Voor wie dit niet weet: pollens is een van de betekenisloze woorden die Wim T. Schippers reeds betekenis heeft gegeven. Het is een uitroep van verbazing. Dankzij de nieuwsberichten over de pollenplaag beeld ik me in dat ook ik iets vaker nies en in mijn ogen wrijf.

Als kind had ik last van allergie. Geen hooikoorts maar netelroos. Meestal kreeg ik er last van in de lente of zomer. Ik vermoed dat de allergische reactie bij mij met stofjes in de lucht te maken had, maar helemaal zeker is dat niet. Soms kreeg ik de volle laag en dan kreeg ik rode uitslag over een groot deel van mijn lichaam. Het voelde alsof ik naakt in de brandnetels was gevallen. Dat kan ik niemand aanraden. Het jeukt, brandt, klopt en doet pijn. Gelukkig kon ik er medicijnen voor slikken waardoor de uitslag verdween als sneeuw voor de zon.

Het lijkt er op dat ik toen ik volwassen werd grotendeels over de netelroos ben heen gegroeid. Ik heb in de jaren na mijn kindertijd af en toe milde vormen gehad, maar niet veel meer dan dat. Meestal hangt die uitslag samen met ´niet fit zijn´, ofwel tijdelijk een lagere weerstand hebben. Ik draag de potentie tot netelroos dus altijd bij me. Sluimerend ligt de allergie te wachten op een moment van zwakte. Gelukkig ben ik sterk en slaapt netelroosje meestal door.

Ik heb ook enige aanleg voor astma. Dat levert af en toe benauwde momenten op. Een paar jaar geleden heb ik voor het geval mijn ademhaling hapert een pufje in huis gehaald. Wonderlijk genoeg heb ik sinds corona kort daarna ons land bezocht geen ademhalingsproblemen meer gehad. Terwijl je met dat virus eerder het tegenovergestelde zou verwachten. Het is fijn dat ik tegenwoordig weinig last van astma heb, want pollen in de lucht kunnen een astma-aanval uitlokken. Dan zou ik al krabbend onder de uitslag naar adem liggen te happen op een mooie lentedag; gelukkig wordt me dat bespaard.

Ondanks alles zijn die pollen in de lucht natuurlijk niet alleen maar negatief. Het betekent namelijk dat de natuur bloeit en haar zaad verspreidt. En dat is goed voor de natuur en de mens, die blij wordt van bloemen. Zoals de gepensioneerde Hells Angel die ik laatst, een straat verderop, met een grote bebaarde glimlach zijn bloemetjes water zag geven. Hij had van zijn motor letterlijk een plantenbak in zijn voortuin gemaakt. Likje groene verf erover, bloemen er in en klaar was Kees. Pollens, wat een plezier.

Categorieën: Tim Wachelder

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.