Afgelopen weekend werd een schapenboer gebeten. Waarschijnlijk door een wolf. Daarna werd het dier doodgeschoten door de politie. Tot zover de tragische feiten: een wolf beet een boer en daarom moest de wolf dood geschoten worden. Als ik de rest van het nieuwsbericht bekijk, doemt er echter een complottheorie in mij op: de wolf wordt hier als dader neergezet om te verbloemen dat hij eigenlijk slachtoffer was.

Hoewel het feit dat de schapenboer gebeten werd, natuurlijk niet fijn is voor de boer, geeft de context zoals die beschreven wordt toch te denken over wie er precies slachtoffer en dader zijn in deze situatie. Citaat uit het nieuwsbericht van de NOS: “Toen hij het dier met een hooivork en een schep naderde, werd hij in zijn arm gebeten.” Het doel van de boer was duidelijk: hij wilde de wolf verjagen en dat is niet zo gek, maar volgens mij is het duidelijk waarom de boer gebeten werd. Hij bedreigde de wolf met zijn geïmproviseerde wapens. De wolf, in het nauw, beet dus uit zelfverdediging. De kop boven het nieuwsbericht had ook kunnen zijn: “boer valt wolf aan” of “man bedreigt wolf”.

En vergis je niet: een hooivork is een niet te onderschatten wapen. Menig Fransoos werd er aan geregen tijdens de Guldensporenslag die op 11 juli 1302 bij het Vlaamse Kortrijk plaatsvond. Het Vlaamse leger, bestaand uit ambachtslieden, stedelijke milities, boeren en (enkele) ridders, versloeg toen een Frans ridderleger. Boeren brachten als ze in middeleeuwse oorlogen vochten, noodgedwongen hun eigen wapens mee, zoals (hoe communistisch) hamers en sikkels, maar ook hooivorken. Vaak waren het hooivorken met twee tanden in plaats van drie. Tot zover deze andere tijden, terug naar de onze.

De politie onderzoekt nog of het inderdaad een wolf was die achter het wolfwerende hek wist te komen. Dat zal wel kloppen denk ik, omdat dat inderdaad logischer is dan een ontspoorde herdershond die zich tegen de kudde keerde die hij normaal gesproken zou beschermen. Als een wolf in hondenkleren.

Wat ik ook verdacht vind: hoe de doodstraf voor de vermeende wolf tot stand kwam. Dit werd besloten door een burgemeester die Rikus Jager heet! Ik bedoel: als die niet uit een geslacht stamt met vooroordelen tegen wolven weet ik het niet meer. Zijn achternaam is Jager. En wat is een ander woord voor hooivork? Riek. Rikus. Ik zet mijn aluminium hoedje op, want dat kan toch geen toeval zijn.

Gelukkig hebben (bijna) alle schapen het bezoek van de wolf overleefd. Maar wie beschermt ze tegen de boer? Het schijnt dat er jaarlijks 508.000 lammetjes geslacht worden in Nederlandse slachthuizen. Daar zijn al eens kamervragen over gesteld. Dus tenzij de boer uit het nieuwsbericht een onschuldige hobbyboer blijkt te zijn die zijn schapen alleen maar gebruikt om ze op plekken waar dat hard nodig is te laten grazen, is de kans groot dat hij binnenkort zijn schapen hun kinderen afhandig maakt. En ik zie moeder het schaap geen riek grijpen om de boer te verjagen. Dat is veel te gevaarlijk. Misschien bijt hij wel.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.