We leven in tijden van Corona. Angst ligt op de loer. De beperkende maatregelen die iedereen verplichten om – indien mogelijk – thuis te werken en de scholen en horeca sloten zijn iets meer dan 1 week van kracht. Dit alles om de rondgang van een virus waar we nog niet tegen bestand zijn af te remmen. Door fysiek zo min mogelijk met andere mensen in contact met andere mensen te komen, kunnen we het virus hopelijk genoeg vertragen zodat onze zorg het nog aankan. Ondertussen neem ik waar hoe ons normale leven niet zozeer tot stilstand komt, maar wel in een lagere versnelling gaat.

De invloed van de maatregelen is goed te zien aan de invulling van tv-programma’s die normaal publiek hebben. Als je het overzicht van Uitzending Gemist bekijkt van De Wereld Draait Door zie je eerst nog publiek en daarna alleen nog maar de presentator met gasten in de studio zitten. Bij Zondag met Lubach gaat het van publiek naar alleen nog medewerkers van het programma op de tribune. En in Amerika is de overgang nog groter. Trevor Noah van The Daily Show presenteert zijn programma inmiddels vanaf de bank in zijn woonkamer in plaats van uit een studio. Gekleed in een comfortabele trui in plaats van een mooi pak.

Bij ons in Nederland is het rustiger op straat dan normaal. Contact met mijn collega’s, vrienden en familie is opeens alleen via onze digitale middelen en sociale media mogelijk. Sociale media zijn ineens weer sociaal. Toch beperk ik mijn gebruik ervan, omdat ik een beetje misselijk word van te veel coronanieuws. Net als van gewoon nieuws trouwens. Nieuws kan heel informatief zijn, maar werkt ook ongerustheid en onrust in de hand. En angst is, zoals het spreekwoord zegt, een slechte raadgever. Daardoor gaan mensen hamsteren en veroorzaken op die manier de schaarste waar ze bang voor zijn. We kunnen beter vertrouwen houden in onze overheid, die ineens daadkrachtig blijkt te kunnen zijn, instanties en voorzieningen. Zo komen (bijvoorbeeld) mondkapjes terecht bij degenen die ze het hardst nodig hebben, namelijk het personeel in de zorg dat de frontlinie vormt in de bestrijding van de gevolgen van het virus. Als te veel van hen ziek worden, hebben we een groot probleem.

Ik neem het ook raspopulisten Wilders en Baudet kwalijk hoe ze de regering onder druk zetten om in Nederland ook tot een complete lockdown over te gaan. Op die manier gooien ze olie op het vuur van de angst. Het zou kunnen dat extra maatregelen nodig zijn als de verspreiding van het virus niet genoeg beperkt wordt, maar vooralsnog zie ik liever steun aan onze regering die haar best doet om de boel in goede banen te leiden en vertrouwen in de experts van het RIVM. Nogmaals: angst is een slechte raadgever. Cijfers en feiten lijken me een goede.

Ik probeer zelf bij te dragen aan het verbeteren van onze situatie door de oproep om social distancing serieus te nemen. Als ik ga wandelen, doe ik dat alleen en hou ik afstand tot andere mensen. Bovendien probeer ik dat op momenten te doen dat niet iedereen actief is. Het feit dat ik goed thuis kan werken en parttime werk, maakt dit mogelijk. Verder haal ik bewust iets meer boodschappen in 1 keer, niet om te hamsteren, maar omdat ik zo minder contactmomenten met andere mensen heb. In plaats van twee of drie keer in de week een kleine boodschap, doe ik nu 1 keer in de week boodschappen. Prem die vorige week in De Wereld Draait Door vrolijk vertelde dat hij rustig 1 potje yoghurt in de supermarkt ging halen, omdat hij dat een leuk uitje vindt, heeft volgens mij niet goed begrepen wat handig is. Net als de mensen die in groepen gaan sporten in het park of massaal tuincentra en milieustraten bezoeken.

Voor een overzicht aan betrouwbare informatie over Corona, de maatregelen, de risico’s en verwachtingen voor de toekomst raad ik het interview met viroloog Marion Koopmans op De Correspondent aan. Uit wat zij zegt begrijp ik dat we voor een deel zelf in de hand hebben of we het virus onder controle krijgen. Als we de adviezen en maatregelen goed opvolgen is dat mogelijk, maar als we feesten alsof er niets aan de hand is, wordt de regering misschien alsnog tot een lockdown gedwongen. Niet omdat dat de beste manier is om Corona te bestrijden, maar omdat je zo mensen die zich niet gedragen verplicht om daarmee op te houden. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat dat niet nodig is.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.