Het was de afgelopen dagen zonnig weer. Zeg maar gerust dat het heet werd. Weer om in een zwembad te duiken, onder een parasol een koud biertje te drinken of gewoon binnen te blijven met ramen, gordijnen en deuren dicht. Toch schijnen de meeste Nederlanders dit lekker weer te vinden. Zo brengen weermannen en -vrouwen dit ook altijd: het wordt lekker weer!

Voor mij wordt het al te warm zodra het boven de 25 graden is. Als ik me in de zon waag, moet ik me echt insmeren om niet als een gekookte kreeft te eindigen. Afgelopen week werd ook bekend dat de meeste klimaatwetenschapers denken dat het niet gaat lukken om het opwarmen van de aarde de rest van deze eeuw onder de twee graden te houden. Dat betekent volgens mij niet dat we de maatregelen die deze opwarming moeten afremmen dan maar moeten laten zitten. Het zou juist iedereen aan moeten sporen om meer te doen. En het verzet van de boeren in de veeteelt tegen ingrijpende stikstofmaatregelen van het kabinet laat zien dat dat niet makkelijk wordt.

Volgens mij zouden we vooral minder moeten consumeren. Zo vind ik bijvoorbeeld al die als paddenstoelen opschietende flitsbezorgdiensten een symptoom van een moreel verwerpelijke mindset. Consumenten zijn zo verwend dat ze het normaal beginnen te vinden om een losse Snickers te laten bezorgen als ze daar toevallig zin in hebben. En o wee als de chocola gesmolten is voordat de reep in de knuist van de klant is beland.

Als onze temperaturen nog meer stijgen is gesmolten chocola onze kleinste zorg. Ik denk dat de betekenis van wat lekker weer is de komende jaren wel gaat wijzigen. Het moment komt in zicht dat extreem weer de norm wordt. In plaats van naar zon zullen we naar milde regen gaan snakken. Als Peter Kuipers Munnike het dan over lekker weer heeft, zal hij bedoelen dat er een heerlijk buitje in aantocht is. Zolang het dan niet met bakken uit de lucht komt, want dan krijgen we overstromingen. En dat is niet lekker.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.