“Ik denk dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn”. Dat zegt de uitstekende voice-over bij het introductiefilmpje van elke aflevering van tekenfilmserie De Snorkels, over het verhaal uit het logboek van kapitein Ortega, waarin hij schrijft over een wereld van onderwaterwezentjes. Met enkele van mijn beste vrienden heb ik gemeen dat we deze tekenfilmserie uit de jaren tachtig als kind gekeken hebben. We parafraseren het genoemde citaat af en toe. Dan zeggen we dat iets “best eens waar zou kunnen zijn”. Vooral als het dingen betreft die duidelijk klinkklare onzin zijn. Soms zijn er zelfs dingen in het nieuws die, hoe belachelijk ook, helaas best eens waar zouden kunnen zijn.

Bijvoorbeeld het verhaal hoe Sywert van Lienden en zijn vrienden erin slaagden om dankzij de coronacrisis multimiljonair te worden. Er is natuurlijk niets mis met geld verdienen aan een product waar vraag naar is, zoals mondkapjes in dit geval. Waar het hier echter over gaat is dat ze terwijl ze die miljoenen binnenhaalden de schijn ophielden alles zonder winstoogmerk te doen. Er bestond de nodige onduidelijkheid over het bestaan van een bv naast een stichting. Het lijkt mij heel waarschijnlijk dat deze handige ondernemers door zich aan een goed doel te verbinden (mondkapjes voor de zorg in tijden van corona) meer voor elkaar hebben gekregen dan het geval zou zijn geweest als ze zich uitsluitend als commerciële partij hadden geprofileerd. Dus nu zijn ze financieel binnen.

Ik vind het wel een beetje kinderachtig van Sywert dat hij beweert dat er “buiten hem om een mythe was ontstaan dat het om een non-profitorganisatie ging.” Ik denk dat die mythe hem best wel goed uitkwam. Ik kan trouwens zijn voornaam niet horen zonder te denken aan het geanimeerde zeehondje Seabert:
“ook al is ie klein, kijk maar eens hoe slim een zeehondje kan zijn”.
Slim is Sywert ook, maar wat betreft goede doelen kan hij nog wat van Seabert leren. Al gaf hij in het programma Buitenhof op 6 juni aan een “maatschappelijke bestemming” te zoeken voor zijn 9 miljoen. Zelfs als dat lukt blijft de schijn dat Sywert zijn invloed bij CDA-politici heeft gebruikt voor zijn commerciële belangen voorlopig boven zijn hoofd hangen.

Nederland is te klein voor dingen die best eens waar zouden kunnen zijn. In Amerika weten ze daar ook wel raad mee. Tijd voor een verwijzing naar een serie uit de jaren negentig: The X-files. Fox Mulder en Dana Scully onderzochten in die serie allerlei fenomenen van bovennatuurlijke of buitenaardse aard. Ze hadden daarbij regelmatig tegenwerking van schimmige overheidsfunctionarissen die alles liever geheim hielden. Voor belangrijke informatie waren ze afhankelijk van een mysterieuze sigaarrokende man in een stofjas die uitsluitend in duistere parkeergarages met ze afsprak.

Het lijkt er nu op dat die veredelde potloodventer de echte wereld heeft betreden, want het Amerikaanse Ministerie van Defensie komt met een rapport over ufo’s in het Amerikaanse luchtruim. Het feit dat er serieus naar het fenomeen gekeken wordt, wil natuurlijk niet zeggen dat er meteen aliens in het spel zijn, maar het is toch interessant. Wetenschap is in feite niet meer of minder dan erkennen dat we dingen niet weten, om vervolgens te onderzoeken hoe het zit. Zoals het motto van The X-files stelt: “The truth is out there”. Dat zou best eens waar kunnen zijn.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.