James Bond is dood. Lang leve James Bond! Sean Connery, de eerste acteur die James Bond speelde, is een paar weken geleden overleden op de respectabele leeftijd van negentig jaar. De man met de meest Schotse ‘s’ die ooit uitgesproken werd, is niet meer.

Op de basisschool kwam ik voor het eerst in aanraking met James Bond, gespeeld door Connery en later Roger Moore, omdat ik een leraar had die er fan van was. Hij liet de oude films soms zien op video in de klas. Ik vond ze ontzettend spannend. James Bond was een heldhaftige hoofdpersoon, die altijd cool was. Vooral als hij onder vuur lag of vrouwen versierde. Zo wilde ik ook wel zijn, maar ik kleurde al rood als ik een spreukbeurt moest geven. Om over meisjes maar te zwijgen.

De losse handen van James Bond

Later heb ik, fanatieke lezer die ik ben, ook de meeste boeken gelezen waar het karakter uit voort kwam. James Bond was eigenlijk best een foute man, met losse handjes. Hij aarzelde niet om vrouwen te slaan als hij iets van ze wilde. Daarnaast slaagde hij er iets te vaak in om ze ook nog het bed in te lullen. Hij was een typisch fout vriendje. De oude boeken en films zijn doorspekt met seksisme en andere twijfelachtige stereotypes. Ze weerspiegelen uitstekend de moraal van de jaren vijftig en zestig. Vrouwen waren vooral huisvrouw of lustobject. Of allebei. De films deden daar nog een schepje bovenop met hun Bondgirls.

Hoewel mooie mensen nog steeds de meeste hoofdrollen in films spelen en vrouwen zeker nog lustobjecten zijn, laten de recente Bondfilms wel een kleine kentering zien. Zo werd Daniel Craig in zijn debuut als James Bond in Casino Royale op dezelfde manier gepresenteerd als Ursula Andress in Dr. No, de film waarin Sean Connery voor het eerst James Bond speelde. Craig dook namelijk net als Andress in die film met een glinsterende torso op uit de branding. Met grote spierballen in plaats van ronde vrouwenvormen. Heel even waren de rollen omgedraaid. Zijn laatste film als James Bond heeft Craig inmiddels opgenomen, maar vanwege het c-woord zal die voorlopig nog niet uitgebracht worden.

No Time To Die

De film heet No Time To Die en dat is een toepasselijke titel omdat Bond nooit tijd heeft om te sterven, maar net genoeg om de held uit te hangen. Dat komt door die schurken die de gewoonte hebben om als ze de kans hebben hem te doden aan een monoloog beginnen. Bond heeft dan tijd genoeg om met behulp van het laatste technische snufje van Q te ontsnappen. Meestal draait hij de schurk in kwestie niet veel later de nek om.

Er volgt altijd weer een nieuwe reïncarnatie van James Bond. De naam en het nummer 007 zijn net zo overdraagbaar als de cape van Batman. Of als een koninklijke titel. We zullen zien welke acteur de volgende is om als James Bond de wereld te redden met een license to kill. Sean Connery zal het niet meer doen. Zijn tijd zit erop. 

Ik denk met veel plezier terug aan een aantal rollen die Sean Connery heeft gespeeld. Een Robin Hood op leeftijd, een ervaren politieman die streed tegen Al Capone, The Man who Would be King en de vader van Indiana Jones. Wie weet reïncarneert Sean Connery nog één keer om een rol te spelen. Zoals Ernst Stavros Blofeld ooit zei: “You only live Twice, Mr. Bond”.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.