Ondanks dat de FNV opriep dit jaar toch vooral over te slaan, stroomt mijn inbox alweer vol met Black Friday deals en in de stad sieren de kortingspercentages de etalages. Je zou zeggen dat winkels er dit jaar wel twee keer over nadenken om een grote kortingsactie te organiseren waar jaarlijks grote mensenmassa’s op af komen, maar ja, geld moet rollen!

Grote webwinkels roepen op om toch vooral op tijd te beginnen met de decemberinkopen, om drukte en vertraging bij het bezorgen te voorkomen. Ze hebben dit jaar al recordomzetten gehaald en verwachten dat het rond de feestdagen helemaal de pan uit zal rijzen met alle online aankopen.

Black Friday is natuurlijk een Amerikaans fenomeen dat net als andere gezellige tradities is komen aanwaaien in ons land. De kerstman met zijn arrenslee hebben we, net als Sinterklaas en zijn pieten, natuurlijk niet zelf bedacht. Heidense, commerciële en religieuze figuren en gebruiken zijn gedurende de eeuwen geëvolueerd tot de feesten die we nu vieren. Ze zullen ook altijd blijven veranderen ten gevolge van culturele en maatschappelijke invloeden. De katholieke kerstmis van mijn opa en oma is amper nog te herkennen in het kerstfeest van mijn leeftijdsgenoten; Sinterklaas is druk bezig zijn personeelsbestand minder gênant vorm te geven; en ik zie wel kansen voor bijvoorbeeld het Lichtfeest om de komende jaren een opmars te maken als nieuwe nationale feestdag.

Ik houd best van de decembermaand, met haar lichtjes, kaarsjes en sentimentele kerstmuziek. Ook kruidnoten en cadeautjes vind ik leuk. Maar ik doe alles altijd graag op mijn eigen manier. Een periode van hoge kortingen die mij ervan moet overtuigen dat ik nu toch echt mijn slag moet slaan is dus niet aan mij besteed. Vooral als ik daarvoor ook nog eens grote mensenmassa’s moet trotseren en eigenlijk geen flauw idee heb wat ik wil kopen. Ik ben een praktische winkelaar. Eerst bedenken wat ik nodig heb, of waar ik iemand blij mee kan maken, dan kopen op een moment dat het mij uitkomt. Al die kortingen en aanbiedingen leiden me daarvan af.

Als ik al iets ga kopen in december zal ik de fysieke winkels vermijden: die sint/kerst/black-Friday-drukte is niet aan mij besteed. Ik koop wel online, maar dan wel bij de lokale winkels waar mogelijk. Dat is dit jaar mijn kerstgedachte.

Ook een kerstdiner vind ik best leuk, maar dan het liefst gewoon op een moment en manier waarop het alle genodigden uitkomt. Die twee kerstdagen waarin er gedeald moet worden met alle ouders, schoonouders, kinderen, aanhang, exen, waar-doen-we-het, kan-de-hond-mee, komt-die-en-die-ook en hopelijk-is-er-iets-vegetarisch… doodvermoeiend toch? Kunnen we niet gewoon wat ruimer de tijd nemen om zo aan het eind van het jaar een keer samen te komen en gezellig wat te eten? Ik stuur wel een datumprikker.

Het is dit jaar maar de vraag of we een groot kerstdiner kunnen organiseren. Ik bedoel: als we de rest van het jaar met maximaal 4 mensen op anderhalve meter afstand in een woonkamer hebben doorgebracht, is het dan verstandig om nu met zijn achten aan tafel te gaan zitten? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ken niemand met een eettafel waar meer dan 4 mensen op anderhalve meter afstand aan kunnen zitten. Lijkt me lastig.

Zullen we die verrekte pandemie dan maar aangrijpen om het dit jaar allemaal helemaal anders te doen? Zullen we gewoon doen waar we zelf zin in hebben? Misschien wil je met kerst wel in je pyjama een pizza eten, in je eentje. Of met zijn tweeën een vijfgangendiner koken waar je vervolgens nog weken van kan eten. We kunnen ook een diner-uitwisseling doen. In plaats van kerstcadeaus geef je elkaar een lekkere maaltijd. Een diner-rouler waarbij alle kinderen, broers of zussen om de beurt een dagje komen koken. Kook in je eigen huis iets lekkers, videobel je hele familie en eet het op voor je webcam. Of beter nog: bestel iets bij een lokaal restaurant. Hoef je zelf niks te doen én steun je de horeca in deze moeilijke tijden. Kijken we volgend jaar wel of we dat kerstdiner met goedkoop gescoorde cadeaus nog terug willen.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.