Zelden voelde ik me zo cool als afgelopen week. Ik logeer in het appartement van mijn vriendin en haar broer in hartje Toronto. Van daaruit loop ik naar Loblaws, een supermarkt die twintig meter verderop zit. Ik haal er een brood, hummus en komkommer. Op de terugweg stap ik binnen bij een espressobar die naast onze buurman, de podotherapeut, zit, en ik bestel een zwarte koffie “to go”. Ik voel me net Carrie Bradshaw uit Sex and the City.

De man achter de bar laat een kartonnen beker vollopen met geurige koffie en geeft het aan me. Het is $2,25. Ik stuntel met het kleingeld. De Canadese loonies (ééndollarmunten waar een vogel (loon) op staat), toonies (tweedollarmunten) en de rest zijn nog onbekend voor me. Gelukkig zijn Canadezen over het algemeen ontzettend aardig. In de supermarkt wordt er tegen me aan gekletst, restaurant- en winkelmedewerkers vragen altijd hoe het met je gaat en zeggen honderd keer ‘thank you’, ‘you’re welcome’ en ‘I apologize’ als er iets misgaat. Hun hart ligt op hun tong, lijkt het wel. Soms is het zelfs een beetje over the top. Dan verlang ik bijna terug naar de Hollandse nuchterheid.

Voorlopig geniet ik echter nog met volle teugen van de Canadezen en hun gewoontes, en vooral van de aanwezigheid van mijn vriendin en haar familie. Dat zijn de liefste mensen in de wereld, en ik voel me echt thuis bij ze. Koken doen ze niet zo vaak. Meestal wordt er iets afgehaald of gaan ze een hapje eten in een restaurant of eetcafé. Des te aandoenlijker was het dat de moeder van mijn vriendin voor ons wilde koken, toen we daar het weekend doorbrachten. Zij wonen in Waterloo, zo’n anderhalf uur van Toronto vandaan. Vier jaar geleden heb ik drie weken bij hen gelogeerd omdat mijn vriendin toen ook nog daar woonde en sindsdien zijn ze ook een beetje mijn familie geworden.

De afgelopen week heb ik meer fastfood en restaurantvoedsel gegeten dan ik normaal gesproken in een paar maanden zou doen. Het feit dat mijn logeeradres midden in een hippe buurt van Toronto zit, vol restaurants, bars, fastfoodketens, winkels en koffietentjes, draagt daar zeker aan bij. Mijn hosts wonen hier zelf nog maar net, dus ze willen net als ik zo veel mogelijk van deze nieuwe buurt ervaren en ontdekken. Dat geeft me een leuk inkijkje in het alledaagse leven in deze stad. Daarnaast zijn we al een weekendje in Niagara Falls geweest en hebben we Memorial Day gevierd met Canadese militairen. De voorraad Canadese cash in mijn portemonnee slinkt snel, en het is maar goed dat mijn Nederlandse pinpas hier niet werkt; doordat ik mijn creditcard gebruik duurt het nog even voor ik zie wat ik allemaal heb uitgegeven.

Terwijl er in Nederland naar mijn idee weinig gebruik van wordt gemaakt, behalve voor online shopping en het boeken van reizen naar het buitenland, is de creditcard hier in Canada van levensbelang. Door de creditcard te gebruiken bouw je een credit score op. Gebruik je je kaart genoeg en los je altijd netjes op tijd je schuld af, dan zit je goed. Wil je een auto of huis kopen of solliciteren voor een baan? Dan wordt er gekeken naar je credit score. Dat gaat rechtstreeks in tegen mijn Nederlandse opvattingen over verstandig met geld omgaan en het stimuleren daarvan door de overheid. Maar wie weet hoe het er bij ons aan toe gaat over een paar jaar?

Laat het ze niet horen, maar de Canadese cultuur heeft veel weg van de Amerikaanse cultuur die we kennen uit films en series. De gele schoolbussen, het vele fastfood maar ook hippe vegan tentjes, een pedicure voor de lol, het aftellen tot kerst vanaf begin november, enorme pick-up trucks en pakken sap van twee liter. Wanneer ik dus met mijn boodschappentas in mijn ene hand en een grote kartonnen beker vol koffie de voordeur van het pand openduw waar ons appartementje zich bovenin bevindt, voel ik me een echte filmster. Buiten sneeuwt het, ik zit een column te tikken aan tafel. Cooler wordt het niet.


4 reacties

Gerard Schlief · 18 november 2019 op 09:00

mooi verhaal

Hennie Verkerke · 18 november 2019 op 17:52

Ad en ik hebben weer genoten van je verhaal, deze keer vanuit Canada!
Mooie woordspeling “cool”!
Heb het nog fijn daar, lieve Linda!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.