Weet je nog, in 2020? Of nee, het was nét 2021. Dat we ruim een jaar met die coronapandemie zaten. Iedereen moest toen thuiswerken. Kinderen konden niet naar school. Ouders werden gillend gek. En kinderen trouwens ook. Winkels waren dicht, de horeca ook. Geen theater, geen voetbal, geen pretpark, niks om naar toe te gaan. En toen kwam die avondklok. Zo, dat werkte best wel averechts.

Het idee was dat mensen dan meer binnen zouden blijven. Minder bij elkaar op bezoek, minder borrels en feestjes en nachtelijke Netflix-marathons met je maten. Maar toen waren er ineens een hele hoop mensen die dachten: nu gaan ze te ver. Er ontstond een soort kortsluiting. Al die binnensteden stroomden vol hooligans en relschoppers. Winkels werden geplunderd, stationshallen gesloopt, auto’s in de fik gestoken. Of ze corona ontkenden? Dat weet ik niet. Sommigen misschien. Sommigen ook niet. Of ze de maatregelen te ver vonden gaan? Ja, misschien. Misschien ook niet. Niemand wist meer wat de waarheid was. De media werd gewantrouwd, de wetenschap was maar een mening. Opgekropt testosteron was het vooral, gemengd met woede, angst en frustratie. Een giftige cocktail.

Ook bij mij thuis, het pand met 18 studio’s aan de rand van het centrum van Nijmegen, bereidden we ons voor op vandalisme. We propten al onze fietsen in de kelder, sloten ramen en deuren en gingen elders slapen als we die luxe hadden. Ik ontvluchtte het risicogebied naar mijn vriend die in een rustigere wijk woonde. Gelukkig viel het uiteindelijk mee in Nijmegen, maar andere steden werden volledig op hun kop gezet.

Als je zag wat de overheid deed kreeg je er misschien enigszins begrip voor. Wij moesten allemaal binnen blijven, maar KLM (dat was toen nog de nationale luchtvaartmaatschappij) kreeg naast een dikke subsidie om de crisis door te komen ook nog eens toestemming om de overheid te chanteren. Want er was een enge mutatie van het virus opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en ook in Zuid Afrika. Maar in plaats van de vluchten uit die landen stop te zetten, wachtte de regering daar nog even mee. Ja, tot het te laat was natuurlijk. Die mutaties waren al lang en breed rond aan het gaan in ons land toen de overheid begon te overwegen de vluchten stil te leggen. Eerst maar eens al het vluchtpersoneel een sneltest laten afleggen. En toen zei KLM: ja, maar als wij ons personeel moeten laten testen, dan vervoeren wij ook jullie vaccins niet meer.

Dus ja, toen kreeg KLM een uitzondering. En ja… dat is best wel iets om schuimbekkend van woede door de straten te willen gaan trekken. Maar of de relschoppers hiervan op de hoogte waren? Geen idee. Misschien maar goed als ze het niet wisten. Stel je voor. Lang leve de doofpot. Nee, er was genoeg om boos over te zijn. De Tozo (uitkering voor zzp’ers) die elke maand weer net te laat of gewoon niet op je rekening verscheen bijvoorbeeld. Dan was het weer te druk, dan was er weer een systeemstoring, dan weer een misverstand. Het armemensen-pesten bleef rustig doorgaan, nog afgezien van het toeslagenschandaal waar het kabinet al over gevallen was. Het vaccineren, dat tergend traag op gang kwam, net als het testen trouwens, het late moment van de totale lockdown, pas toen het echt niet anders kon. Het gebrek aan visie, vooruitzicht en solidariteit, dat in die tijd extra schrijnend was. En toen werd geweld met geweld bestreden. Politie, ME, het leger, hooligans, schapen, neonazi’s, ze werkten allemaal samen of tegen elkaar, niemand wist het meer precies.

We snakten allemaal naar die vaccinaties, waardoor we weer terug naar normaal konden. Naar hoe het vóór corona was. Ha, stel je voor. Nee, dan hebben we het nu toch een stuk beter. Dankzij de chip die we toen ingebracht kregen is er sindsdien nooit meer iemand ziek of ongelukkig geweest. En ook de onderlinge communicatie loopt een stuk beter nu we een universele taal spreken. / Lindabot 2053 logt uit.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.