Twee maanden geleden schoor ik mijn haar kort. Niet kaal; de tondeuse stond op standje 12 mm. Ik ben zelden zo tevreden geweest over een kapsel. En ik heb zelden zo getwijfeld over een kapsel. Ik denk dat ik al ongeveer een jaar lang YouTube filmpjes aan het kijken was van vrouwen die over de voor- en nadelen van een buzz cut vertelden of zelf hun hoofd schoren. Fascinerend. Blijdschap, angst, spijt, verwondering en trots was vaak binnen 10 minuten op hun gezichten te zien. Ze voelden zich bevrijd. En wat stond het ze goed! Ik heb geen enkele vrouw gezien waarbij ik dacht: dat had je niet moeten doen.

Zelf had ik al jaren kort haar, maar altijd wel met een lok over mijn voorhoofd. Wat zou er gebeuren als ik die weghaalde? Ontstond er dan een soort kaal ei met rare inhammen en bulten? Zou ik op een man gaan lijken? Of zou ik eruitzien alsof ik een chemokuur onderging? Wat zouden andere mensen ervan vinden? Zou ik nog wel mooi gevonden worden? Zouden ze denken dat ik een mentale inzinking had à la Britney Spears in 2007? Of dat ik nu hélemáál doorgedraaid was als radicale okselhaarfeminist die alle vrouwelijkheid afzwoor?

Mensen vertellen elkaar nu eenmaal graag hoe ze eruit moeten zien. Vooral vrouwen wordt al op jonge leeftijd verteld dat ze rekening moeten houden met andermans gevoelens. Niet te stoer, niet te harig, niet te bloot, niet te preuts, niet te dik, niet te dun, etc, etc. Zo vinden scholen het tegenwoordig nog steeds nodig om meisjes kledingregels op te leggen omdat docenten en jongens afgeleid en verward zouden worden door de decolletés, schouders of buiken van tienermeisjes. Niet zo gek dat die meisjes twintig jaar later nog twijfelen of ze wel kunnen doen wat ze graag willen.

Toch, en misschien wel juist daarom, overwonnen mijn nieuwsgierigheid en mijn wens om me ook zo stoer, mooi en bevrijd te voelen als die andere vrouwen met een buzz cut. Lang haar is sowieso niet aan mij besteed: ik voel me veel meer mezelf met kort haar. Ik had het ook al een paar keer zelf geknipt en opgeschoren in de tijd dat de kappers dicht waren, dus ik durfde het aan. Ik had gewacht tot het wat minder koud was, en talloze andere excuses waren de revue gepasseerd, maar nu  ging het gebeuren. Op een dag in april was het dan zover. Met een schaar en de tondeuse sloot ik mezelf op in de badkamer. Uiteraard filmde ik het proces (je bent een millennial of je bent het niet) zodat ik de video kon delen op Instagram.

Inmiddels zijn we dus twee maanden verder en heb ik het alweer een paar keer bijgewerkt. Als je haar maar 12 mm lang is, valt elke extra millimeter op, dus je ziet hoe snel het groeit. Voorlopig houd ik het lekker zo. Ik heb geen rare bulten op mijn hoofd, mijn voorhoofd is niet zo enorm als ik had gevreesd, ik lijk niet op een man en zie er ook niet ziek uit. De tientallen positieve reacties die ik kreeg en krijg bevestigen wat ik zie in de spiegel: het staat me goed! Natuurlijk zijn er ook mensen die het niet mooi vinden of eraan moeten wennen, maar ik kan eerlijk zeggen dat ik hun mening prima naast me neer kan leggen. Vooral de eerste dagen dat ik naar buiten ging, was ik best zenuwachtig, maar de meeste mensen waren positief, of zeiden helemaal niks. Sommige mensen zeiden iets neutraals als “zo, jouw haar is kort!” waarop ik dan vrolijk “ja, klopt” antwoordde.

Naast het feit dat ik blij ben met hoe het eruit ziet, is het ook nog eens hartstikke praktisch. Ik sta ’s morgens op en het zit meteen goed. Wassen doe ik af en toe nog wel, maar als ik het een weekje oversla merk je er ook weinig van. Met sporten hangt het niet in je gezicht, het is binnen 3 minuten droog na het douchen en ik ben niet de hele dag aan het checken of het nog wel goed zit. Het voelt bevrijdend om iets te kiezen dat tegen de norm in gaat en daar zo tevreden mee te zijn. Alsof je een vleugje meekrijgt van een ideale wereld in een andere dimensie, waarin het niet uitmaakt of je een man of een vrouw bent. Waarin je gerespecteerd wordt voor je keuzes, omdat je er zelf achter staat en je niet verantwoordelijk bent voor andermans reactie daarop. Een fijn gevoel.  


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.