Ik kijk weinig tv. Laat staan lokale tv. Ik ben zo’n modern mens die zijn beeldbuis vooral vult met streamingsdiensten en youtubekanalen. Maar op alle regels zijn uitzonderingen. Soms doe ik aan kanaalzwemmen op de tv en dan kom je nog eens wat tegen. In dit geval lokale tv van Omroep Gelderland. Ik ben vast de doelgroep, want ik woon lokaal in Gelderland.

Een man die wordt aangekondigd als de ‘bierprofessor’ mag iets over zijn bierboek (boek, niet buik) en bierproeven vertellen. De blonde presentatrice schat ik rond de veertig jaar oud, maar doordat ze een beugel draagt lijkt ze jonger. Een volwassen meisje. Ze heeft er zin in. In dat bier bedoel ik dan, want ze is teleurgesteld als ze constateert dat er geen halve liters, maar lullige kleine bierproefglazen op tafel staan. Het bier knipoogt naar de kijker in troebel geel en koffiebruin.

De presentatrice vraagt of ze vast een slok mag nemen. Ze is zo dorstig dat ze het glas al aan haar lippen zet voordat de bierprofessor kan reageren. Hij houdt haar nog net in toom door te zeggen dat het de bedoeling is om eerst te ruiken aan het bier. Het volwassen meisje steekt haar neus boven de schuimkraag en inhaleert. “Wat ruik ik?” “Dat is een Weizen”, zegt de bierprofessor. Ik weet uit ervaring dat je daar weinig aan ruikt. Eindelijk mag ze een slok nemen. Gelukkig is het bij bierproeven niet gebruikelijk om, zoals bij wijnproeven, het bier uit te spugen. Slikken mag. Op naar de volgende. Die ruikt naar citrus en smaakt wat bitter omdat het een IPA is: hoppig. Tot slot een donker biertje: droppig. Ze smakt met haar lippen en glimlacht tevreden haar beugel bloot.

Dan is het tijd voor muziek. “Terwijl er een orkaan naar ons onderweg is, zal de band Ekkelijk hun nieuwe nummer gaan spelen.” De zanger merkt op dat zij altijd een goede timing hebben. Hij legt uit dat ze het nummer in coronatijd hebben geschreven door illegaal in een schuur samen te komen om muziek te maken. Hij geeft aan dat het nummer De zon breekt door heet, maar de presentatrice hoort dat niet goed. “En hier zijn ze dan met het nummer De zon schijnt, eh Hier komt de zon…applaus”. Het is duidelijk dat het bier aan het woord is en dat is prima.


1 reactie

Wim Helwig · 13 juni 2022 op 10:39

Leuk Tim

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.