Met mijn handen vol boodschappentassen liep ik van de supermarkt terug naar huis. Een vrouw met een gezicht als een in de zon gedroogde appel kwam me tegemoet op een soort snorfiets. “Mag ik u iets vragen?”, vroeg ze. Natuurlijk mocht dat. “Weet u waar de videotheek is? Die zou hier in de buurt zijn.” Mijn eerste gedachte was: “Ben ik in een parallelle tijdslijn beland?” Mijn tweede: “Een videotheek. In mijn buurt?!”. Ik antwoordde: “Nee, die ben ik hier in de buurt nog nooit tegengekomen. Ik kan u dus niet de weg wijzen helaas. Succes.” Als ik mijn handen niet vol had gehad, had ik ter plaatse op mijn slimme telefoon gezocht waar de videotheek was. Ik nam me voor om dit mysterie later uit te zoeken.

De videotheek in kwestie bleek de laatste videotheek van Nijmegen te zijn en werd opgeheven in 2016. De zoekende mevrouw of degene die haar tipte had dit feit even gemist. Omdat niet alleen de porno, maar bijna alle soorten films tegenwoordig zowel illegaal als legaal via internet of streamingdiensten te vinden zijn, houden de meeste videotheken logischerwijs het hoofd niet meer boven water. Ik heb als kind de opkomst van zowel Hilversum 3 als het apparaat waarmee je VHS-banden kon afspelen meegemaakt. Om over computers en internet in huis nog maar te zwijgen. Menig verjaardagsfeestje werd in mijn jeugd opgeleukt met een spannende film uit de videotheek op de vierkante en loodzware tv in de woonkamer.

Nu zijn de schermen platter, is de beeldkwaliteit scherper en tijdens het samen kijken van films of series hebben we de keus uit DVD’s, Blue-rays, 4k, 8k en op een gegeven moment zoveel k dat we bionische ogen nodig hebben om de mate van detail überhaupt waar te kunnen nemen. Neusharen van acteurs spelen een steeds grotere rol in beeld. Toch zullen na de videobanden ook deze schijfjes, die we zelden nog lenen of kopen, steeds minder relevant worden. Streamingsdiensten als HBO, Amazon, Disney en Netflix hebben de toekomst. Zelfs videothekengigant Videoland is een streamingsdienst geworden.

Als er één ding altijd hetzelfde zal blijven, is het wel dat alles altijd zal blijven veranderen. Vroeg of laat word je ingehaald door de tijd. Dat zal mij zeker ooit ook overkomen, omdat ik me graag vastklamp aan ouderwetse zaken als fysieke boeken, echte boekwinkels en het kijken van films in een bioscoop. Op het moment dat ik verdwaal in een virtuele wereld waar ik op ingeplugd ben, terwijl de algoritmes me overspoelen met boodschappen, zal ik daar vast nog eens naar terugverlangen. Wanneer ik dan aan een virtuele voorbijganger de weg naar de homepagina vraag, hoop ik dat die mij eerlijk zegt dat dat al lang niet meer bestaat en me naar de dichtstbijzijnde uitgang navigeert. Zodat ik toch nog thuis kom.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.