Ik staar naar de lege pagina. De blanco pagina staart terug. De nachtmerrie van iedere schrijver met een deadline. Gedachten over wat ik zou kunnen schrijven buitelen over elkaar heen in mijn hoofd, maar ze komen er niet uit. Dus laat ik me gewillig afleiden. Door boeken die ik nog wil lezen, maar niet heb. Het is niet genoeg dat ik net Kingklassieker ‘Salem’s Lot binnen heb gekregen. Ik honger naar meer. De dealers opereren – net als iedereen tegenwoordig – online. Dus surf ik mijn browser op.

Om te beginnen probeer ik te bedenken wat ik allemaal op korte termijn zou willen lezen. Ik geef nog steeds de voorkeur aan fysieke boeken boven e-books, omdat die beter in de hand liggen en een vers boek zo lekker ruikt. Verder ligt het voor de hand dat ik op zoek ga naar de nodige fantastische literatuur. Niet alleen om even aan de coronawerkelijkheid te ontsnappen, maar ook omdat ik daar nu eenmaal van hou. Fantasy, horror, sciencefiction, thrillers die zich in verrassende bochten wringen en boeken die die genres combineren staan al op mijn leesmenu sinds het moment dat ik kan lezen. Die verhalen voeden het duistere deel van mijn ziel.

Ik heb net The Lies of Locke Lamora van de Amerikaanse schrijver Scott Lynch uit. Dit is het eerste deel van een originele reeks fantasyboeken, de zogenaamde Gentleman Bastards serie. Eentje die ik al langer een keer wilde proberen, twee weken geleden online bestelde en een paar dagen daarna in huis had. Het gaat over de opkomst van een stel dieven van het type Ocean’s Eleven, onder leiding van ene Locke Lamora, die opereren in een stad die wel iets weg heeft van Venetië in de zestiende eeuw. Behalve dan dat gladiatorengevechten met haaien een leuk uitje voor het hele gezin zijn in die stad en dat magie bestaat. Dit boek beviel me zo goed dat ik meteen de twee volgende delen wilde lezen.

Vervolgens was de vraag: waar bestel ik die boeken? Online winkels als Bol en Amazon zijn natuurlijk grote spelers die (bijna) alles hebben. Zeker op Engelstalig gebied. Aangezien ik Amazon een eng bedrijf vind met expansionistische (post-)koloniale ambities (inclusief het koloniseren van Mars, geen grapje) laat ik dat liever links liggen. Bol is een aanbieder waar ik wel degelijk regelmatig gebruik van maak. Dat is tenminste nog een Nederlands bedrijf. Al ben ik me ervan bewust dat ook die winkel het voortbestaan van lokale boekwinkels bedreigt. En daar dwaal ik zo graag in rond. Iets wat nu helaas niet kan. Om die reden koop ik bewust bij een lokale boekwinkel als die heeft wat ik zoek.

Gelukkig bleek het Nijmeegse Dekker van de Vegt de twee boeken uit de Gentleman Bastards reeks te hebben die ik zocht. Ik voerde mijn bestelling op zaterdagmiddag in. Tot mijn verbazing werd ik tien minuten later gebeld door een medewerker van de boekwinkel. Hij vroeg of ik later die middag thuis was. Pardon? Hij gaf aan dat hij bij mij in de buurt woonde en dat hij de boeken nadat de winkel gesloten was meteen langs kon komen brengen. Wat een service! En ja hoor, een paar uur later ging mijn bel en vond ik een pakje op mijn stoep. De verkoper zat alweer op zijn fiets. Hij wenste mij veel leesplezier. Ik bedankte hem en wenste hem een heel fijn weekend. Net zo’n fijn weekend als het dankzij hem voor mij werd. Wat is er nu leuker dan met een boek op het balkon in de zon te zitten lezen? Ik ga voorlopig vrolijk door met het hamsteren van boeken. Daar hoef ik de deur niet voor uit.


2 reacties

Niké · 6 april 2020 op 11:36

Boeken kun je ook kopen via een website die een deel van de winst doneert aan goede doelen: http://www.youbedo.com. Tot 12% van je aankoop gaat naar een goed doel dat jij kiest. Ken je het al?

    admin · 8 april 2020 op 20:01

    Nee, dat kende ik niet. Kan inderdaad een alternatief zijn voor de grote online winkels. Al zal ik het nog steeds eerst bij de lokale boekwinkel proberen, omdat ik die beschouw als een goed doel op zich.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.