Het is een zomerse zondag in april. De zon lokt iedereen naar buiten. Op zijn minst tuinen in of stoepen op.

Een meisje en een jongen zitten voor een huis op een stuk betegelde en met een halfbakken hekwerk omzoomde ondergrond, dat ik weiger tuin te noemen. Hij met blote bast, zij met zwart topje. Ze lezen. Om de hoek zit een grijze dame in het warme licht voor haar deur ook te lezen. Ik knik haar toe, maar zie niet of ze mijn groet beantwoordt, omdat ik doorloop. Twee stukken park worden doorsneden door een in onbruik geraakte begraafplaats. De grafstenen hangen loom scheef. De dood wordt omringt door leven. Jongens en meisjes zitten of liggen in het gras. Smartphones binnen handbereik of gewoon in de hand. Vaders laten kleine kinderen van de glijbaan afgaan.

In het groen aan de andere kant van de begraafplaats doet een oudere man met ontbloot bovenlijf een poging tot jongleren met voorwerpen die lijken op de kegels die je normaal met een bowlingbal probeert te raken. Het lukt niet zo goed: de kegels kletteren op de grond. Jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan, niet andersom. Toch werken zijn inspanningen blijkbaar aanstekelijk, want een stuk verderop is nog een man bezig. Hij geeft de voorkeur aan rode balletjes.

Als ik denk dat ik alle circusartiesten achter me heb gelaten, wordt mijn aandacht getrokken door een stem: “Wim, wat ben je toch eigenwijs!”. Even later zie ik aan de overkant van de straat een man van meer dan middelbare leeftijd, pet strak op het hoofd, met een rotvaart op zijn fiets over de stoep sjezen. “Wihim!” Zijn vrouw fietst achter hem aan over de stoep, maar kan hem niet bijhouden. De man rijdt langs het mannendispuut op de hoek. Op het moment dat de vrouw daar aankomt, roept ze nogmaals naar hem: “Wim!” Haar kreet wordt opgepikt door de studenten die voor het pand hangen: “Wihim,….Wim!, Wim!!”, klinkt het in koor. Tevergeefs. Wim ontsnapt.

Categorieën: Tim Wachelder

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.