Ik sta met mijn fiets voor een stoplicht. Opeens denk ik mijn naam te horen: ‘hey Tim!’. Het blijkt niet voor mij bedoeld. De spreker, ook op de fiets, tikt namelijk een man naast mij aan. ‘Je hoorde me niet. Hoe is het?’ De man, die behalve Tim ook best Wim of Pim zou kunnen heten, antwoordt: ‘Ik ben net op weg naar de huisarts omdat ik slecht hoor aan mijn linkeroor’. Laat zijn bekende hem nu net benaderen vanaf de linkerkant.

Sinds een vriend van me jaren geleden na het bezoeken van een veel te luid concert Tinnitus opliep, ben ik zelf veel voorzichtiger geworden met het bezoeken van concerten en luide muziek. Vroeger hield ik ervan als de bas door mijn lijf dreunde, maar tegenwoordig doe ik als ik dat voel tijdens een concert altijd beschermende oordopjes in. Op die manier blijft die piep die je van luide muziek krijgt niet hangen.

In de regel functioneert mijn gehoor gelukkig goed. Ik ken weinig gehoorgerelateerd ongemak. Eens in de zoveel jaren moet ik wel mijn oren laten uitspuiten, omdat daar proppen in ontstaan. Dat het weer tijd is, wordt meestal aangekondigd doordat het water dat tijdens het douchen soms in mijn oren terecht komt, dan blijft zitten. Het klinkt alsof ik onder water ben. Een ruisend geluid afgewisseld met een soort geplop. Plopper de plop. Kabouter Plop steekt af en toe ook zijn rode muts op als ik zing onder de douche of (vaker) met mijn popkoor. Als ik bepaalde kaakbewegingen maak, schiet er een plop in mijn linkeroor. Dan hoor ik mezelf dus tijdelijk niet goed en dat is lastig zingen. Met behulp van dezelfde kauwende bewegingen die ook helpen om de luchtdrukverschillen in een stijgend of dalend vliegtuig tegen te gaan, kan ik de plop in mijn oor succesvol bestrijden, totdat de huisarts me verlost met zijn uitspuitgereedschap.

Denk dus niet dat ik echt doof ben, als je naar me roept in het verkeer en ik niet reageer. In die situatie ben ik hooguit Oost-Indisch doof.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.