Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Hoewel uit onderzoek blijkt dat het tot een bepaald bedrag (75.000 dollar) wel degelijk bijdraagt aan je welzijn. Logisch natuurlijk, in een wereld waarin alles om geld draait en je weinig kans maakt om te overleven als je echt geen rooie cent hebt.

De overtuiging die veel mensen uitdragen, dat geld niet belangrijk is, komt voort uit een privilege. Die mensen hebben geld. Mensen die geen of echt weinig geld hebben, komen in een vreemde breinspagaat terecht: nee, geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het gebrek eraan beperkt je wel ernstig. Als je weinig geld hebt, ben je steeds weer je banksaldo aan het checken of er nog iets op staat en ben je altijd op zoek naar meer geld. Elk beetje extra geld dat je krijgt, geef je uit aan basale levensmiddelen of een incidentele verwennerij.

Een flink deel van mijn volwassen leven heb ik me zo gevoeld. Na mijn opleiding begon ik in 2016 vrij snel als ondernemer, met een bijbaantje in de Thuiszorg ernaast. Niet echt een vetpot, om het zacht uit te drukken. Ik heb best vaak stress gehad over geld en had geen geluk met de arbeidsmarkt 8 jaar geleden, de woningmarkt en alle andere remsporen van Rutte. Ik vertikte het een baan te nemen waar ik geen nut of plezier in zag, en dacht met het ondernemerschap wel iets te kunnen bereiken. En dat iets moest dan lijken op: een spaarrekening (waar geld op staat), een koophuis, een rijbewijs, een auto, etc.

De afgelopen jaren heb ik inderdaad ontzettend veel bereikt. Qua persoonlijke ontwikkeling, relaties, creativiteit en kwaliteiten. Maar mijn inkomen bleef onbetrouwbaar. Vooral toen in 2020 de pandemie uitbrak en al mijn plannen om meer te gaan netwerken, trainingen geven en cursussen te volgen in duigen vielen. Nee, kapitalistisch gezien zat het me niet mee. Een kapotte fiets of laptop, of een zieke hond kon ik me niet veroorloven. Tot een half jaar geleden.

Eindelijk heb ik een parttime baan in loondienst. Niet omdat het zo heurt, maar omdat ik er behoefte aan had. Een vast inkomen. Structuur. En als bij toverslag: ook mooie freelance opdrachten daarnaast. Ik krijg weer ademruimte. Niet om te streven naar een koophuis of een auto, je moet wel realistisch blijven. Maar de spaarrekening is weer tot leven gewekt. Binnenkort koop ik een nieuwe (tweedehands) fiets en ik heb weer wat reserves. Alsof onze hond het aanvoelde, at ze afgelopen zondag een paar giftige zaden van de wonderboom uit onze tuin. Een tripje naar het dierenziekenhuis in Arnhem, waar ze een injectie kreeg om haar maag leeg te braken, kostte €182. Maar Bella is oké. Gelukkig.

Categorieën: Linda Schlief

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.