Ik las laatst in een boek over iemand die “astrale boeken” schreef. Dat betekent zoiets als: hij begon vaak aan het schrijven van boeken, maar maakte ze nooit af. En dan verscheen er na een tijdje altijd wel ergens ter wereld een boek met hetzelfde onderwerp. Hij had het gevoel dat hij er op astraal niveau dan toch aan meegewerkt had. Door eraan te werken had hij het onderwerp het universum in gestuurd.

Je kunt ook gewoon zeggen: iemand anders heeft je idee gejat. Of: je was niet op tijd klaar om de eerste te zijn met dat boek. Kan gebeuren. We hebben allemaal wel eens dat we ergens aan beginnen en het niet afmaken. Of dat je een supergoed idee denkt te hebben, maar het bestaat al. Het kan ook zijn dat je samen met iemand ergens aan werkt, zoals aan een boek, een plan voor een bankoverval, of het onder controle houden van een pandemie, en dat iemand dan ineens zegt: ik doe niet meer mee. Lekker is dat. Dan gaat het hele plan dus niet door. Dan is het maar hopen dat iemand anders het elders in het universum voor je oplost.

Famke Louise liet vorige week via Instagram weten dat ze niet meer meedeed. Onder de hashtags “free the people” en “ik doe niet meer mee” schaarde ze zich bij een groepje mede-BN’ers en influencers die hun zorgen over de maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen uit wilden spreken. Ze wilden meer kritische geluiden horen en vertrouwden de bedenkers van de maatregelen niet meer.

Ik doe ook wel eens ergens niet meer aan mee, maar als ik dat dan op Instagram zet, zien alleen mijn 92 volgers dat. Famke heeft er al 1 miljoen. En dan had je nog Tim Douwsma (150 duizend volgers) en nog een paar van die heldere sterren aan het twitterfirmament die meededen. Toen Famke Louise bij Jinek haar verhaal mocht doen, bleek dat ze het zelf eigenlijk ook allemaal niet zo snapte. Om maar van Tim Douwsma te zwijgen, die zich had laten wijsmaken dat er 28 miljoen operaties waren uitgesteld door de coronamaatregelen. Famke bedoelde eigenlijk helemaal niet dat ze niet meer meedeed, in tegenstelling tot wat de hashtag deed vermoeden. Ze maakte zich gewoon zorgen om de gevolgen voor de maatschappij en het gebrek aan aandacht daarvoor. Haar eigen portemonnee zal er ook niet op vooruit zijn gegaan nu al haar schnabbels wegvallen. Hoewel: aan het begin van de coronacrisis werd ze nog betaald door de overheid om de maatregelen juist te promoten. Lucratief bijbaantje, lijkt me. Ik zou het wel weten. Maarja, ik heb maar 92 volgers.

Uiteindelijk kwam het er dus op neer dat Famke wél meedeed, maar ze een beetje last had van een gebrek aan aandacht: ze hoorde de problematiek die zij ervaart niet terug in de communicatie vanuit de regering. Heel begrijpelijk. Er zijn wel meer mensen die zichzelf nooit terug horen komen in de plannen van het kabinet. Ik denk dat Famke voor het eerst zélf een glimp heeft opgevangen van alledaags onrecht en de onderdrukking waar anderen al járen tegen strijden. Ze gaf een paar dagen later aan dat ze niet meer meedoet met #ikdoenietmeermee. Ze doet een stapje terug en zoekt iemand die haar kan educaten over de pandemie. Wie weet doet ze daarna wel weer mee en draagt ze zo astraal haar steentje bij aan een regeringsbeleid dat werkt voor iedereen.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.