We gaan net – voorzichtig – zitten op onze klapstoeltjes op het picknickkleed als de telefoon van mijn vriend overgaat. ‘Het is Dave!’ zegt hij. Dave is onze financieel adviseur en we snakken deze dagen naar updates van zijn kant. ‘Hee Dave, met Rob’, zegt mijn vriend. ‘Ja, we zitten net op de camping. Even een weekendje weg. Niet ver van huis, ergens in Brabant langs de Maas. Het weer werkt gelukkig mee!’ Ze kletsen een paar minuten over hoe fijn het is om er even tussenuit te zijn.

‘Maar eh, waarom bel je eigenlijk, Dave?’, zegt Rob, ‘We zijn heel benieuwd!’ Dave heeft goed nieuws. De hypotheek is rond! Ik spring bijna op uit mijn klapstoeltje, maar dat lukt niet, want het is een campingklapstoeltje waar je niet zomaar uit opstaat. Ik maak een “tsjakka-gebaar” en playback ‘YES!’ terwijl Dave nog het een en ander toelicht aan Rob. Ja, het is zover. Een paar weken geleden boden we op een huis in Wageningen en werd het huis ons ‘gegund’. Zo noemen ze dat, terwijl het er natuurlijk op neerkomt dat we het meeste geld (over)boden, maar goed.

Omdat ik nog een starter ben (als ondernemer, op de huizenmarkt en in het leven) en Rob al een tijdje niet meer, heeft hij in tegenstelling tot mij wel kans om een hypotheek te krijgen. Toch was het spannend, omdat hij ook een ondernemer is en zijn huidige huis nog niet verkocht is. Hypotheekverstrekkers zijn doemdenkers en de regels zijn zo complex én strikt dat een simpele ziel als ik me er maar niet aan waag er meer over te zeggen.

Gelukkig was daar Dave, die met engelengeduld alle cijfertjes, spaarpotjes, geldzaken en bankmedewerkers wist te benaderen op zo’n manier dat deze hypotheekverstrekker het aandurfde. We hadden het wel voorzichtig verwacht, maar zoals ik al aangaf, je weet het nooit! De dagen voordat we neerstreken op camping de Maasakker waren we dus vooral bezig geweest met het aanleveren van documenten en het verkoop-klaar maken van ons huidige huis met de druk op onze schouders dat het verkopen van het huis nog wel eens snel zou moeten gebeuren, om die hypotheek rond te krijgen. Nu was het dus al gelukt zonder het huis te verkopen. Pfieuw!

Het gaat echt gebeuren. Met een bindend aanbod in onze inbox en een nieuwbouwhuis in Wageningen dat over zes maanden van ons is, is het tijd om ons huis in Nijmegen te verkopen. Maar eerst dus nog een weekendje rust tussen al het opruimen, uitzoeken, selecteren, schoonmaken, lappen, boenen en poetsen in. Nou ja, rust… ik had een paar weken geleden dus bedacht dat het leuk zou zijn om twee nachtjes te gaan kamperen. In de tweepersoonstent, waar je alleen in kan zitten en liggen, slaap ik gegarandeerd slecht en je bent net iets te veel overgeleverd aan de weergoden om het naar je zin te hebben, en toch denkt een mens eens in de zoveel tijd: ja, goed idee.

Nadat we proostten op het goede nieuws en een paar glaasjes rode wijn dronken, maakte Rob boven het gaspitje een pannetje warm. Roerbakgroenten met een vegaburger en brood stond er op het menu. Simpel en toch lekker. De tweede avond zijn we uit eten gegaan in een stadje op loopafstand; je moet ook niet overdrijven met dat survival-koken. Het kleine stadje Megen heeft maar liefst twee restaurants waarvan er ééntje al vol zat, dus de keus was niet moeilijk. Na een dag wandelen in het mooie watergebied de Gouden Ham smaakte het verrassingsmenu ons prima. De nachten waren zoals verwacht: ondanks ons eigen dekbed, een luxe dubbel matras-luchtbed-combinatie en gemoedelijke weersomstandigheden sliep ik beroerd. In de tent was het benauwd en klam en natuurlijk moest ik midden in de nacht naar het toilethok aan de overkant van het grasveld. Op de terugweg nam ik een mug mee naar binnen die voorkwam dat ik de uren erna nog sliep.

Uitgerust was ik dus niet, toen we op zondag weer naar Nijmegen reden. Maar het goede nieuws stemde me nog altijd mild. Een bindend aanbod, wie kan nou zeggen dat te krijgen? Wij wel. En nu nog even door bikkelen om ons huis in optimale staat te krijgen zodat ook wij iemand straks een huis kunnen ‘gunnen’.


0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.